Sabtu, 22 September 2012

Kerjasama Perpaduan

Syukur Alhamdulillah kerana UMNO dan PAS dapat bersama-sama menyatakan perasaan kecewa dan kemarahan terhadap tindakan sentimen pengusaha filem Innocence of Muslims dari Amerika Syarikat dan karikatur dari Perancis yang menghina Nabi Muhammad SAW tanpa dihuruharakan oleh agen provokasi. Namun begitu, saya rasa kecewa kerana UMNO dan PAS masih gagal bersatu dan bergading bahu dalam menyatakan rasa hati terhadap isu yang sama.

Secara peribadi sudah lama saya ingin melihat kerjasama perpaduan kalangan pemimpin, khususnya dalam isu-isu yang berkaitan kepentingan agama dan nasional. 
 
Sepanjang 55 tahun merdeka dan 55 kali meraikan sambutan Hari Kebangsaan, seingat saya, tidak pernah berlaku kerjasama antara dua parti itu, walaupun terhadap isu kepentingan negara dan agama. Ketiadaan kerjasama itu, pada saya, membuktikan bahawa UMNO dan PAS tidak berhasrat mencapai perpaduan dalam erti pemahaman yang sebenar.

Kita sering mendengar para pemimpin nagara menguar-uarkan agar rakyat menghulurkan kerjasama membentuk perpaduan nasional, namun pada realitinya mereka sendiri tidak bersatu. Hal ini jelas menunjukkan bahawa seruan yang diuar-uarkan itu sekadar retorik politik semata-mata.

Jika dalam isu merai Hari Kebangsaan dan agama pun mereka tidak dapat bersama-sama sepentas dan sejalan menyambutnya, apatah lagi dalam isu yang lain. 
 
Alangkah perkasanya demonstrasi antikebiadaban terhadap sesetengah rakyat Amerika pada 21 September 2012 itu jika kedua-dua parti bergabung menunjukkan kebencian yang sama dengan cara menganjurkan di tempat yang sama dan bergerak bersama-sama ke kedutaan Amerika, tidak sebagaimana sekarang - demonstrasi PAS bergerak dari Masjid Tabung Haji di Jalan Tun Razak dan berarak ke kedutaan Amerika. Manakala, demonstrasi UMNO pula berlangsung statik di Masjid Kampung Baru tanpa bergerak ke mana-mana.

Pada saya, alangkah baiknya jika demonstrasi UMNO juga bergerak ke kedutaan Amerika dan bergabung dengan demonstrasi PAS. Dengan cara ini akan terlihat kesungguhan bantahan dan kesatuan hati rakyat Malaysia membantah pembuatan dajal sesetengah rakyat Amerika.
 
Tidak usahlah 'berteriak' menyeru agar rakyat bersatu-padu jika pemimpin tertinggi parti dan negara pun tidak menunjukkan sikap mahu bersatu dalam isu agama dan nasional.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan