Jumaat, 4 Oktober 2019

Ujian Penguasaan Bahasa Melayu Guru

Berdasarkan surat dari Bahagian Pendidikan Guru, Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM.700-2/2/46 (   )) terdapat 64,140 orang guru Bahasa Melayu dari seluruh Malaysia akan menduduki Ujian Penguasaan Bahasa Melayu Guru (UPBMG). 

Seramai 2,412 orang daripada jumlah itu akan menduduki UPBMG pada tahun 2019. Tujuannya untuk peningkatan profesionalisme guru Bahasa Melayu dan penyediaan latihan berdasarkan tahap profesiensi guru berkenaan. 

Aku terlibat sebagai pentaksir di pusat IPGK Teknik pada 30 September 2019, dan IPGK Bahasa Antarabangsa pada 01 - 03 Oktober 2019. Aku bertugas memeriksa jawapan kefahaman dan temu bual lisan secara berkumpulan seramai enam orang. Semua mereka dari Sekolah Jenis Kebangsaan.

Kesimpulan yang dapat nyatakan (1) semua guru berkenaan bukan opsyen bahasa Melayu tetapi mengajar Bahasa Melayu. Antara opsyen mereka ialah bahasa Tamil, bahasa Cina, Matematik, Pendidikan Jasmani dan Kesihatan, dan Sains; (2) mereka diarahkan oleh guru besar untuk mengajar Bahasa Melayu; (3) sebilangan daripada mereka bercakap pelat; (4) sukar untuk mereka mengajar; (5) ada yang terasa minat untuk mengajar Bahasa Melayu; (6) guru tidak tahu teknik betul bagi menjawap soalan pemahaman.

Secara umumnya, punca permasalahan ini datangnya daripada guru besar yang sewenang-wenangnya mengarahkan guru mengajar mata pelajaran Bahasa Melayu.

2 ulasan:

  1. Mohon kongsikan format Ujian Penguasaan Bahasa Melayu Guru (UPBMG)

    BalasPadam
  2. BOLEH TUMPANG TANYA DIMANAKAH WEBSIDE UNTUK MELIHAT KEPUTUSAN UJIAN INI

    BalasPadam

PANTUN SEBAGAI ALAT KOMUNIKASI MELAYU TRADISIONAL

  PANTUN SEBAGAI ALAT KOMUNIKASI MELAYU TRADISIONAL § Mohamad Saleeh Rahamad   Bukan lebah sebarang lebah,                    Lebah be...